فرهنگ سازی به سبک اهالی بسطام سلسله/مراسمات چهلم و سالگرد اموات به صورت عمومی حذف شد

در راستای صرف جویی هزینه در مراسمات اموات،طایفه بزرگ بسطام سلسله پیمان‌نامه عدم دعوت عمومی و پذیرایی در مراسمات چهلم و سالگرد را امضا کردند.

به گزارش قاب خبر به نقل از پایگاه خبری گریت نیوز،سجاد دالوند، از آنجا که در آموزه‌های دینی ما به ثواب شرکت در مراسم تشیع و تدفین تاکید شده و جهت صرف جویی هزینه در مراسمات اموات و برای رفاه حال مردم و جلوگیری از افراط و تفریط ، باتوجه به تعدد فامیلی و وسیع تر شدن ابعاد فامیلی با طوایف دیگر،طایفه بزرگ بسطام سلسله اعم از بسطام دو آب،نومدار(جنگلی)و حومه متشکل از روستاههای هزار منی و مرادآباد،منطقه دره گرم خرم آباد،روستای چشمه بید،روستای گاپت ،اهالی شترمل پایین، روستای چم تکله پایین، روستای زرین چغا، تنگ حسن،عدل آباد ،سراب چنار پایین و بالا و روستای دارماهی پیمان‌نامه عدم دعوت عمومی و پذیرایی در مراسم های چهلم و سالگرد را امضا کردند.

مجالس سوگواری و ترحیم در فرهنگ مردم ایران در میان اقوام، گروه‌ها و اقلیت‌ها به اشکال و تشریفات خاصی برگزار می‎شود و این آیین‌ها و رسم‌ها، مبتنی‎بر اعتقادات و دستورات دینی و مذهبی و متاثر از باورهای بازمانده از ادیان و مذاهب پیشین بوده که خانواده و خویشان شخص درگذشته به منظور آمرزش‌خواهی، فاتحه‌خوانی یا ختم ترتیب می‌دهند. در اسلام نیز شرکت در مراسم سوگواری و پذیرایی در مجلس ترحیم به دوران صدر اسلام می‌رسد.

امروزه مسلمانان سراسر ایران، به منظور فراهم آوردن امکان حضور دوستان و آشنایان برای اظهار هم‌دردی و عرض تسلیت به بازماندگان سوگوار، مراسم و مجالسی برپا می‌کنند که همواره شمار و گستردگی آنها، نوع اظهار هم‌دردی و تألم، و به‌ویژه آیین‌های آن، در نواحی مختلف و برحسب موقعیت اجتماعی متوفی و شرایط اجتماعی، متفاوت بوده است.

در فرهنگ مردم لرستان این آداب متفاوت تر است به نحوی که رسوم گذشته تا حال تغییر کرده و در قدیم مراسم ترحیم به صورت ساده از سه تا هفت روز طول می کشید و علاوه بر روز تشییع مراسم روز سوم ، روز هفتم ، مراسم چهلم و مراسم سالگرد اجرا می شود اما امروزه تا حدودی در برخی‎از مناطق استان این مراسمات به دست فراموشی سپرده شده اند.

امروزه مراسم ترحیم نسبت به گذشته فرق می کند و معمولا مراسم تشییع ،روز سوم و هفتم در یک روز برگزار می شود،تشریفات در مراسمات امروزی هم با گذشته خیلی متفاوت تر است، سفارش تاج گل و استند و… هزینه های زیادی را بر دوش مردم و خانواده متوفی می گذارند.در گذشته اگر فردی در محله از دنیا می رفت همسایه ها در اجرای مراسم ختم مشارکت می کردند و معمولا در منزل از مهمانان پذیرایی می شد، اما امروزه این مراسم ها حتی از مساجد هم فراتر رفته و باید در سالن ها و تالارها گرفته شود.

هزینه های زیادی از جمله خرید قبر، هزینه غسل، سنگ قبر، هزینه مداح، سالن سوگواری، اعلامیه ترحیم،‌ کارت دعوت، بنرهای اعلام همدردی و… تنها بخشی از هزینه‌ های هنگفت برای مراسم متوفی است که ورثه را به‌ شدت آزار می ‌دهد؛ امروزه هزینه های مراسم ختم، مصیبت خانواده عزادار را دوچندان کرده است.

با توجه به مشکلات اقتصادی و اجتماعی برای بسیاری از هم استانی ها، ممکن است بازماندگان برخی اموات توانایی تأمین هزینه‌های پذیرایی و برگزاری از چنین مراسم غیرضروری را نداشته یا به خاطر آن دچار مشکلات عدیده شوند.

برگزاری مراسم تحت عناوین چهلم یا سالگرد با انجام دعوت عمومی موجب آسیب‌های روحی و جسمی ، مالی و….. به اقوام و بازماندگان می‌شود و با توجه به مشکلات مختلف مردم نظیر ایاب و ذهاب،شرایط آب و هوایی گرما و سرما و… این موضوع شایسته نیست.لذا برگزاری مراسم چهلم و سالگرد بخصوص بر سر مزار اموات، بیش از آن‌که ثوابی در پی داشته باشد، باعث کدورت خاطر و رنج مردم می‌شود.

حال در این راستا جهت صرف جویی هزینه در مراسمات اموات،طایفه بزرگ بسطام سلسله اعم از بسطام دو آب،نومدار (جنگلی)و حومه متشکل از روستاههای هزار منی و مرادآباد،منطقه دره گرم خرم آباد،روستای چشمه بید،روستای گاپت ،اهالی شترمل پایین، روستای چم تکله پایین ، روستای زرین چغا، تنگ حسن،عدل آباد،سراب چنار پایین و بالا و روستای دارماهی شروع کننده این فرهنگ سازی بوده و پیمان‌نامه عدم دعوت عمومی و پذیرایی در مراسم های چهلم و سالگرد را به شرح ذیل امضا کردند.

اینجانبان اهالی روستای …. از تاریخ ۱۴۰۳/۰۱/۰۱ به بعد جهت رفاه حال مراسمات خود را طبق شرایط و توافقات زیر انجام خواهیم داد .

۱- خبر و اطلاعیه درگذشت افراد در رسانه مجازی طایفه بسطام انعکاس پیدا خواهد کرد و آیین بدرقه و تدفین متوفی با حضور حداکثری مردم کما فی السابق برگزار خواهد شد …

۲. مراسم چهلم نیز اختیاری با حضور اقوام درجه ۱ و ۲ و روستا به روستا توسط خودشان انجام خواهد گرفت و اعلامیه ای درب منزل کسی نخواهد رفت و در رسانه های مجازی هم بارگذاری نخواهد شد…

۳. مراسم های سالگرد نیز توسط اقوام درجه ۱ و ۲ و اهالی روستا و در صورت نیامدن حق هیچ گلایه ای از کسی وارد نخواهد بود.

از هم استانی های گرامی انتظار می رود در فرهنگ سازی این موضوع پایبند باشند تا تشریفات مراسم عزاداری و ختم کاهش پیدا کند.

امیدواریم با حذف مراسم چهلم و سالگرد که اثراث مخربی روحی و روانی بر بازماندگان به دلیل طولانی شدن فراموشی مصیبت دارد؛ هم استانی ها حضور پررنگی در مراسم تشییع و تدفین میت جهت همدردی با خانواده متوفی داشته باشند.