راههای درمان بیماری خطرناک «سل»
به گزارش قاب خبر: معصومه آزادی بیان کرد: کودکان، سالمندان، افراد دیابتی، بیماران مبتلا به نارساییهای بیماری کلیوی، ایدز و در یک کلام هر کسی به هر دلیلی سیستم ایمنی بدنش ضعیف باشد در معرض ابتلا به سل است.
وی ادامه داد: سل در گذشته به عنوان یک بیماری شایع و مشکل بزرگی مطرح بود، اما از زمانی که داروها شناسایی شده است این بیماری تا حدودی کنترل شده، البته همچنان به عنوان یک مشکل بزرگ جهانی مطرح است.
کارشناس سل معاون بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: متاسفانه سل بیشتر از هر بیماری عفونی در دنیا مرگ و میر دارد، یک چهارم مردم جهان باسیل سل را در بدن دارند، اما به شکل فعال نیست.
آزادی با اشاره به اینکه خیلی وقتها میکروب به شکل نهفته در بدن وجود دارد، بیان کرد: اما زمانی که سیستم ایمنی بدن به هر دلیلی ضعیف میشود، این بیماری مانند اژدهای خفته بیدار میشود و بیماری را در بدن گسترش میدهد.
وی تصریح کرد: سل معمولا از طریق هوا قابل انتقال است، البته حرف زدن، سرفه، عطسه و خندیدن هم ممکن است باعث آلودگی دیگران شود، اما انتقال بستگی به میزان تماس، نزدیکی با بیمار و میزان میکروب دارد.
کارشناس سل معاون بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی با بیان اینکه معمولا باسیل سل در جاهای مرطوب و تاریک بیشتر زنده میماند، افزود: به همین دلیل است افرادی که مبتلا به سل هستند، باید اتاقشان نورگیر باشد و لباسها در معرض نور آفتاب قرار بگیرند.
آزادی عنوان کرد: در حال حاضر بروز بیماری سل در استان ۴ و سه دهم در صدهزار نفر است؛ یعنی از هر صد هزار نفر ۴ و سه دهم نفر، اما میانگین کشوری ۸.۴ در صد هزار نفر است.
وی افزود: نمیشود گفت که وضعیت ما در خصوص آمار مبتلایان به سل خوب است یا بد، چون مشخص نیست که آیا واقعا بیمار نداریم یا بیماریابی ما ضعیف است.
آزادی اظهار کرد: امسال کارهای زیادی در حوزه بیماریابی مانند آزمایش گروهها و اماکن پر خطر مانند زندانها و کمپها در حال انجام است، تا مشخص شود که آیا مشکل در بیمار یابی است یا واقعا بیمار کم است.
کارشناس سل معاونت بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی لرستان خاطر نشان کرد: اما در سالهای اخیر ما همیشه جزو استانهای متوسط بودهایم، یعنی وضعمان در بروز بیماری نه خیلی بالا و نه خیلی پایین بوده است.
آزادی گفت: کودکان، سالمندان، افراد دیابتی، بیماران مبتلا به نارساییهای بیماری کلیوی، ایدز و در یک کلام هر کسی به هر دلیلی سیستم ایمنی بدنش ضعیف باشد در معرض خطر ابتلا به سل است.
وی با اشاره به اینکه بیماری فقط از طریق مبتلایان به سل ریوی مسری است، بیان کرد: سرفههایی که بیش از دو هفته ادامه داشته باشد چه همراه با خلط چه بدون خلط، تب عصر و شب، کاهش وزن، تعریق شبانه خستگی زود رس و گاهی درد قفسه سینه از علائم ابتلا به سل است.
کارشناس سل معاونت بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی لرستان عنوان کرد: اگر سل خارج ریوی باشد که پیچیده است، اما سل ریوی که بیشتر مد نظر ما است از طریق آزمایش میکروسکوپی خلط ساده قابل تشخیص است.
آزادی در خصوص درمان سل نیز گفت: متاسفانه مردم از قدیم این ذهنیت را دارند که نباید به بیمار مبتلا به سل نزدیک شد، حتی در روستاها داریم بیمارانی که طرد میشوند، اما با داروهای شناخته شده که ۴ قلم هستند، بیمار پس از شش ماه کاملا سالم میشوند، دو هفته بعد از درمان انتقال بیماری از بین میرود.
کارشناس سل معاونت بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی لرستان با اشاره به اینکه یک راهبرد در خصوص درمان سل تحت « DoTS» معرفی شد، بیان کرد: با توجه به اینکه داروهای سل کم است باید سر موقع و تحت نظارت مستقیم کارمند بهداشت یا فرد آموزش دیده مصرف شود.
آزادی افزود: اگر داروها منظم مصرف نشود، سل مقاوم به درمان ایجادمیشود، که در این صورت درمان دو سال به طول میانجامد و مشخص نیست آیا درمان میشوند، از طرفی ممکن است بیماری به دیگران منتقل شود.
وی تاکید کرد: پیدا کردن بیمار، تشخیص به موقع و درمان و بررسی اطرافیان راه پیشگیری از سل است، رفتارهای سالم، ورزش، خواب کافی، استراحت، تغذیه مناسب، خودداری از مصرف الکل و سیگار، تهویه مناسب و بهداشت فردی از دیگر راههای پیشگیری است.
کارشناس سل معاونت بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی لرستان اظهار کرد: در روز ملی سل بیشترین اقدامات ما در حوزه آموزش است، چون هیچ اقدامی نمیتواند به اندازه آموزش در بیمار یابی و پاک کردن برچسب بیماری سل موفق باشد.
وی گفت: در آموزش به دنبال این هستیم که مردم را متقاعد کنیم، که میکروب سل دو هفته بعد از درمان قابلیت انتقال ندارد و با شش ماه درمان میشود. اگر بتوانیم مردم را با آموزش متقاعد کنیم، قدم بزرگی در راه کنترل بیماری سل برداشتهایم.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰