بیمه کیفیت ساختمان در ایران اجرا نشد

مشاور دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری کشور و مدیرکل اسبق دفتر نظارت بر طرح‌های توسعه و عمران وزارت راه و شهرسازی گفت: یکی از مسائلی که در سال‌های اخیر به دنبال آن بوده‌ایم، ایجاد بیمه کیفیت مسکن است.

حمزه ای بیان کرد: در صورتی که این کار انجام شود، بیمه‌ها از ساختمان‌های بی‌کیفیت حق بیمه بیشتری دریافت می‌کنند و همین مساله به مرور زمان با تقویت چرخه نظارتی و ایجاد ساختار کنترل مضاعف به بهبود کیفیت ساختمان‌ها منجر می‌شود که به نفع حقوق عامه است اما اجرای این طرح نیازمند وجود شناسنامه فنی ساختمان است و چون این شناسنامه هنوز به صورت فراگیر در کشور اجرا نشده، طرح بیمه کیفیت نیز به سرانجام نرسید.

وی افزود: یکی از مسائلی که در قانون به آن توجه شده، حفظ اراضی کشاورزی و باغات در حریم شهری است اما تناقض‌های قانونی و کمبود منابع آب شهری، اجرای این قانون را با مشکل مواجه کرده است.

مشاور دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری کشور تصریح کرد: از طرف دیگر فاجعه برج باغ‌ها در تهران و بعد از آن مصوبه شورای شهر مبنی بر توقف این کار هم بود که در نهایت به خشکاندن باغ‌ها توسط صاحبان املاک منجر شده و مشکلات زیادی را برای شهرها به وجود آورده است. همه اینها ناشی از ارزش افزوده املاک است؛ ارزش افزوده ناشی از دو موضوع است. یکی ارزش ذاتی زمین که شمال شهر با جنوب شهر فرق دارد و دوم ارزش ناشی از طرح‌های توسعه شهری.

حمزه‌ای با یادآوری موضوع افزایش حریم و محدوده شهرها گفت: محدودیت‌های مختلفی برای جلوگیری از افزایش حریم شهرها وجود دارد؛ به عنوان مثال تهران به علت کمبود منابع آبی و مشکلات زیست محیطی ظرفیت افزایش حریم ندارد اما در سال‌های اخیر شاهد شهرک‌سازی و توسعه شهر تهران بوده‌ایم.

وی ادامه داد: طرح‌های توسعه شهری اگر بر اساس مطالعات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی باشد قابل انجام است اما اگر طرح‌هایی مانند قانون جهش تولید مسکن را در نظر بگیریم که دولت را ملزم می‌کند در مدت چهار سال، چهار میلیون مسکن در کشور ساخته شود، به دلیل اینکه این طرح‌ها و قوانین بدون مطالعات کافی تصویب شده‌اند، مشکلات زیادی به وجود می‌آید.