سرطان سینه و نشانه‌هایی که نباید نادیده گرفت

رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: تورم، تغییر در شکل، پوست یا قوام پستان از علائم ابتلا به سرطان سینه است‌.

معصومه دارایی با اشاره به اینکه امروزه یکی از بیماری‌های نگران‌کننده در سلامتی زنان سرطان پستان است، اظهار کرد: در اکثر کشورهای دنیا سرطان پستان، شایع‌ترین سرطان در زنان است، در ایران نیز این بیماری در صدر سرطان‌های زنان قرار دارد و بروز آن در حال افزایش است.

به گفته وی در لرستان هم ظرف چند سال گذشته سرطان پستان شایع‌ترین سرطان بوده است.

رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی لرستان با اشاره به اینکه بروز سرطان پستان بر حسب سن فرد متفاوت است، گفت:  باتوجه‌به آخرین آمار رسمی در ایران در سنین ۵۵-۴۵ سالگی بیشترین ابتلا گزارش شده است.

دارایی با اشاره به اینکه سرطان پستان بیماری است که در آن سلول‌های بدخیم در بافت پستان ایجاد می‌شوند و می‌تواند غدد لنفاوی اطراف بافت پستان و زیر بغل را درگیر کند، افزود: استعداد ژنتیکی شامل سابقه خانوادگی سرطان پستان، تخمدان و برخی از انواع دیگر سرطان‌ها می‌تواند خطر را افزایش دهد.

به گفته وی سابقه شخصی سرطان پستان و تخمدان یعنی داشتن سرطان در یک پستان نیز  خطر ابتلا به پستان دیگر را افزایش می‌دهد.

رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر  دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: سابقه پرتودرمانی به قفسه سینه خصوصاً در سنین زیر ۳۰ سال، عوامل هورمونی شامل  قاعدگی زودرس، یائسگی دیررس و هورمون‌درمانی می‌تواند خطر را افزایش دهد.

دارایی گفت: سبک زندگی مانند چاقی، مصرف الکل و دخانیات و عدم فعالیت بدنی منظم از عوامل خطر شناخته شده هستند.

وی بیان کرد: درحالی‌که سابقه باروری یعنی نداشتن فرزند می‌تواند بر خطر ابتلا تأثیر بگذارد، اما شیردهی به مدت دو سال به‌ازای هر فرزند از عوامل پیشگیری از سرطان معرفی شده است.

رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر  دانشگاه علوم پزشکی لرستان به راه‌های پیشگیری از سرطان هم اشاره کرد و گفت: به‌طورکلی باید به افراد آموزش داده شود که سرطان بر خلاف تصور عام یک بیماری قابل‌پیشگیری است و بیش از ۴۰ درصد سرطان‌ها قابل‌پیشگیری هستند.

دارایی خاطرنشان کرد: برای پیشگیری از سرطان پستان باید بدانیم که علل ایجادکننده سرطان و راه‌های دوری  از آن کدام‌ هستند و همچنین چه عواملی اثر محافظتی در برابر این سرطان دارند.

وی به علایم هشداردهنده سرطان هم اشاره کرد و گفت:  توده یا تورم پستان یا زیر بغل، تغییر در شکل (عدم قرینگی) یا قوام (سفتی) پستان، تغییر پوست پستان شامل پوست پرتقالی،  التهاب یا قرمزی پوست، پوسته پوسته‌شدن، تغییرات نوک پستان،  فرورفتگی پوست به داخل و ترشح خودبه‌خودی خونی (و با احتمال کمتر آبکی) نوک پستان از یک مجرا از علائم ابتلا به سرطان پستان است‌.

رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر  دانشگاه علوم پزشکی لرستان  خاطرنشان کرد: با شناخت علائم هشداردهنده سرطان پستان و مراجعه به‌موقع به خانه‌ها و پایگاه‌های بهداشتی می‌توان مایعات پیش سرطانی را پیش از تبدیل‌شدن به سرطان، زودتر تشخیص داد.

دارایی گفت:  زنان باید به مشارکت در برنامه‌های غربالگری و تشخیص زودهنگام سرطان پستان ترغیب شوند و به شبکه بهداشتی مراجعه کنند یا فراخوان شوند و نحوه انجام خودآزمایی پستان به آنها آموزش داده شود.

وی تأکید کرد: بهترین راه کاهش خطر سرطان پستان ضمن رعایت شیوه زندگی سالم، انجام مراقبت‌های معمول نظیر معاینات دوره‌ای و انجام ماموگرافی در صورت نیاز به‌ویژه در افراد پر خطر است.