راهکارهایی برای حفظ  سلامت دندان

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان برای حفظ سلامت دندان‌ها، مصرف تنقلات و نوشیدنی‌های شیرین نباید بیش از دو بار در میان‌وعده‌های روزانه باشد و پس از مصرف این مواد، نوشیدن آب ضروری است. همچنین مصرف هیچ خوراکی یا نوشیدنی شیرینی پیش از خواب توصیه نمی‌شود.

به گزارش قاب خبر: مریم کوشکی؛ با اشاره به نقش تغذیه در سلامت دندان‌ها اظهار کرد: مصرف زیاد خوراکی‌ها و نوشیدنی‌های شیرین مانند شکلات، آب‌نبات، کیک، بیسکویت، نوشابه، آبمیوه و همچنین تنقلات چسبنده مانند چیپس، پفک و لواشک، عامل اصلی پوسیدگی دندان‌هاست.وی توصیه کرد: برای داشتن دندان‌های قوی، جایگزین‌کردن این مواد با خوراکی‌های سالمی مانند میوه‌ها، سبزیجات، شیر، پنیر، تخم‌مرغ، بادام و گردو ضروری است.

کوشکی افزود: برای حفظ سلامت دندان‌ها، مصرف تنقلات و نوشیدنی‌های شیرین نباید بیش از دو بار در میان‌وعده‌های روزانه باشد و پس از مصرف این مواد، نوشیدن آب ضروری است. همچنین مصرف هیچ خوراکی یا نوشیدنی شیرینی پیش از خواب توصیه نمی‌شود.

وی توضیح داد: فلوراید در بسیاری از مواد خوراکی و نوشیدنی مانند چای، ماهی، انگور و سیب‌زمینی وجود دارد و می‌تواند مینای دندان را تقویت و از پوسیدگی جلوگیری کند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان در مورد میزان استفاده از خمیردندان برای کودکان گفت: برای کودکان زیر سه سال، مقدار خمیردندان باید در اندازه یک‌دانه برنج و برای کودکان بالای سه سال و دبستانی‌ها به‌اندازه یک نخود باشد. پس از پایان مسواک‌زدن، بهتر است دهان با آب شسته نشود و فقط اضافات خمیردندان خارج شود. همچنین ممکن است دندانپزشک برای محکم‌تر شدن دندان‌ها، وارنیش یا ژل فلوراید روی دندان‌ها بزند که استفاده از آن بسیار راحت است و توسط مراقب سلامت نیز قابل‌انجام است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان بر مراجعه منظم به دندانپزشکی تأکید کرد و افزود: معاینه هر ۶ ماه تا یک سال یکبار به دندانپزشک این امکان را می‌دهد تا مشکلات کوچک مانند پوسیدگی‌های اولیه را قبل از پیشرفت و بروز دندان‌درد شناسایی و به‌موقع درمان کند. دندانپزشک یا دستیاران او همچنین روش‌های صحیح نگهداری از دندان‌ها از جمله نحوه مسواک‌زدن و استفاده از نخ دندان را آموزش می‌دهند.

کوشکی بیان کرد: معاینه منظم دندانپزشکی برای همه افراد بسیار مهم است و باعث سلامت دندان‌ها و لثه‌ها می‌شود. وقتی شما با دوستانتان صحبت می‌کنید یا می‌خندید، داشتن دهان و دندان‌های سالم حس بسیار خوبی به شما می‌دهد. استفاده از خمیردندان دارای فلوراید برای مسواک‌زدن و همچنین دریافت وارنیش فلوراید توسط دندانپزشک یا مراقب سلامت، دندان‌ها را محکم و در برابر پوسیدگی مقاوم می‌کند.

کوشکی به اهمیت استفاده از نخ دندان پرداخت و بیان کرد: مسواک‌زدن به‌تنهایی نمی‌تواند بین دندان‌ها را تمیز کند. برای حفظ سلامت دندان‌ها و پیشگیری از بیماری لثه، باید بین دندان‌ها را روزانه با نخ دندان تمیز کرد. دلیل این ضرورت Tوجود پلاک‌های پر از میکروب‌های مضر بین دندان‌ها  است که با مصرف مواد شیرین، اسید تولید کرده و باعث خرابی دندان‌ها می‌شوند. نخ دندان این پلاک‌های آلوده را از سطوح بین‌دندانی پاک می‌کند.

کوشکی زمان مناسب برای نخ دندان کشیدن را «یک‌بار در روز، ترجیحاً شب پس از مسواک‌زدن» ذکر کرد و افزود: تا حدود ۹ سالگی باید با کمک بزرگ‌ترها از نخ دندان استفاده شود و از ۹ تا ۱۱ سالگی کودکان خودشان می‌توانند روش صحیح آن را یاد بگیرند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان با اشاره به رویش اولین دندان دائمی در سن ۶ سالگی، گفت: این دندان که به «دندان شماره ۶» معروف است، باید با رعایت بهداشت تا آخر عمر حفظ شود. همه افراد در کودکی ۲۰ دندان‌شیری دارند و پس از ۶ سالگی، دندانه‌ای دائمی جایگزین آنها می‌شوند. دندان‌های دائمی در صورت آسیب، جایگزین ندارند. دندان شماره ۶، اولین دندان دائمی است که حدود ۶ سالگی می‌روید و چهار عدد از آن در دهان (دو عدد در فک بالا و دو عدد در فک پایین) وجود دارد.

کوشکی عنوان کرد: این دندان پشت دندان‌های شیری می‌روید و جایگزین هیچ‌کدام از آنها نمی‌شود. نقش این دندان در جویدن غذا و زیبایی شکل صورت و فک بسیار مهم است؛ بنابراین مراقبت از آن برای ماندگاری در تمام عمر ضروری است.

وی با تأکید بر مسواک‌زدن منظم گفت: حداقل دو بار در روز، یک‌بار صبح پس از بیدارشدن و یک‌بار شب قبل از خواب، باید دندان‌ها مسواک زده شوند. هر روز یک‌لایه میکروبی روی دندان‌ها تشکیل می‌شود که در صورت مسواک‌نزدن، باعث پوسیدگی دندان می‌شود. وقتی نوشیدنی یا خوراکی شیرین مصرف می‌کنید، میکروب‌های دهان این مواد را به اسید تبدیل می‌کنند که می‌تواند دندان‌ها را سوراخ و پوسیده کند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: برای پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها، اولا مصرف خوراکی‌ها و نوشیدنی‌های شیرین مانند شکلات، شیرینی، نوشابه، چیپس و پاستیل باید کاهش یابد و به‌جای آنها از میوه، شیر، پنیر، سبزیجات و آجیل استفاده شود. ثانیا هر روز باید با استفاده از مسواک، خمیردندان و نخ دندان، میکروب‌ها به‌طور کامل از روی دندان‌ها حذف شوند.