ایدز از این راهها منتقل نمیشود
ماریه ستاری تصریح کرد: این در حالی است که ایدز تنها مرحله نهایی از بیماری اچایوی است که اگر فرد بهموقع تشخیص و تحت مراقبت و درمان قرار گیرد ممکن است تا آخر عمر وارد مرحله ایدز نشود.
وی بیان کرد: عامل عفونت اچآیوی یک نوع ویروس است بنام HIV (ویروس نقص ایمنی انسان)که به گلبولهای سفید خون علاقه داشته و تنها درون آنها قادر به ادامه حیات است.
کارشناس HIV و بیماریهای رفتاری دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: ازآنجاکه گلبولهای سفید در خارج از بدن مدت کوتاهی زنده میمانند پس ویروس اچآیوی هم در خارج از بدن در مدت کوتاهی از بین میرود.
ستاری بیان کرد: باتوجهبه اینکه گلبولهای سفید در خون و ترشحات بدن وجود دارند بنابراین تنها ویروس اچآیوی تنها از راهی منتقل میشود که خون و ترشحات آلوده به ویروس وارد بدن انسان شود.
وی با اشاره به راههای اصلی انتقال بیماری گفت: اچآیوی از راه تزریق خون و فراوردههای خونی، تماس جنسی محافظت نشده و از راه مادر آلوده به کودک منتقل میشود.
کارشناس HIV و بیماریهای رفتاری دانشگاه علوم پزشکی لرستان بیان کرد: معاشرت اجتماعی، کارکردن با یکدیگر، غذاخوردن، آشامیدن و یا استفاده از قاشق و چنگال، لیوان و وسایل و ظروف غذاخوری، اشک و بزاق و از راه هوا (عطسه و سرفه)، استفاده از سرویسهای بهداشتی مشترک مثل حمام، توالت و استخرهای مشترک و نیش حشرات نمیتوانند باعث انتقال بیماری شود.
اچآیوی سیستم ایمنی را تضعیف میکند
ستاری با اشاره به اینکه از ویژگیهای جالب ویروس اچایوی این است که بر خلاف اغلب عوامل بیماریزا خودش هیچ آسیبی به بدن نمیزند، گفت: اما همانطور که اشاره شد این ویروس به گلبولهای سفید بدن تمایل دارد و به آنها وارد شده و شروع به تکثیر میکند.
وی افزود: بهعبارتدیگر این ویروس وارد سلولی میشود که خود وظیفه ازبینبردن آن را بهعنوان یک موجود بیگانه برعهده داشته است، درست مانند دشمنی که در ارتش یک کشور رسوخ کرده و مانع اقدام سربازهای آن کشور در مقابل بیگانگان شود و بدن نیز در برابر آن هیچ اقدامی انجام نمیدهد.
کارشناس HIV و بیماریهای رفتاری دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: بهاینترتیب نه ویروس کاری انجام میدهد و نه بدن عکسالعملی نشان میدهد پس بیماری هیچ علامتی ندارد اما باعث تضعیف سیستم ایمنی بیمار میشود. بهاینترتیب نه خود ویروس موجب ایجاد علامت میشود و نه عکسالعمل بدن علامتی ایجاد خواهد کرد. بعد از مدتی مادهای در خون ترشح میشود که آنهم هیچ علامتی ایجاد نمیکند و فقط نفع آن این است که در تشخیص آزمایشگاهی به ما کمک میکند.
ستاری به درمان عفونت اچایوی هم اشاره کرد و گفت: تاکنون داروی مؤثری که بتواند ویروس را کامل از بین ببرد وجود ندارد. اما داروهای مناسبی وجود دارند که میتوانند تعداد ویروس را در خون بهشدت کم کرده و مانع پدیدآمدن علایم مرحله ایدز شوند. با مراقبت و دریافت دارو، بیماران اچایوی میتوانند سالیان متمادی زندگی سالم و بدون مشکل داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه مانند همه بیماریهای عفونی یکی از روشهای پیشگیری، مانعشدن ورود ویروس به بدن فرد است گفت: استفاده از سرنگهای یکبار مصرف و استفاده از کاندوم در روابط جنسی میتواند یکی از راههای اصلی پیشگیری از انتقال بیماری باشد. اما همانطور که اشاره شد، یکی دیگر از روشهای مهم پیشگیری از ابتلا به اچآیوی، درمان افراد مبتلا است. دارو با کاهش ویروس در خون و ترشحات منجر میشود که حتی در صورت تماس با خون و ترشحات این افراد ویروسی برای انتقال وجود نداشته باشد.
کارشناس HIV و بیماریهای رفتاری دانشگاه علوم پزشکی لرستان با اشاره به اینکه بر اساس آخرین روش آماری تخمین زده میشود که ۴۴ هزار و ۱۰۵ نفر در کشور مبتلا به اچآیوی هستند. گفت: بر اساس نظام جامع مدیریت دادههای الکترونیک اچآیوی کشور، تا پایان ششماهه اول سال ۱۴۰۳ از بین افراد مبتلا به اچآیوی شناسائی، ثبت و گزارش شده ۲۴ هزار و ۷۶۰ نفر زنده هستند.
ستاری با اشاره به اینکه اچآیوی یک بیماری عفونی است که مخصوص گروه خاصی نیست، گفت: با انجام یک تست سریع، محرمانه و رایگان از سلامتی خود اطمینان پیدا کنید.
وی بیان کرد: برای انجام تست میتوانند به مراکز مشاوره بیماریها در سطح شهرستانهای استان لرستان مراجعه کنند. جهت پیداکردن آدرس به سایتhttps://icdc.behdasht.gov.ir/vctمراجعه کنند.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰