کشاورزی؛ پیشران اقتصاد لرستان/ ضرورت نگاه ویژه وزارت به کشاورزی استان

اختصاصی قاب خبر: رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان در جلسه ستاد الگوی کشت استان، گفت: خوشبختانه با نگاه ویژه دولت سیزدهم و ‌وفاق و همدلی با محوریت استاندار لرستان با همه دستگاه های ذی ربط حوزه کشاورزی، جهش و سیرصعودی در بخش کشاورزی استان ایجاد شده است.

به گزارش اختصاصی قاب خبر: سید عماد شاهرخی تصریح کرد: با تلاش و برنامه ریزی در سطح ملی و اجرای برنامه ها در سطح استان، در تامین نهاده های مورد نیاز بخش کشاورزی با کمترین چالش مواجه بودیم و شاهد رشد تولید هستیم.

وی در بخش دیگری از صحبت هایش به فعالیت های حوزه زراعت گریزی زد و گفت: میزان خرید گندم در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال قبل، ۸۴ درصد، خرید کلزا ۶۳ درصد افزایش، تولید کاملینا ۱۱ برابر، خرید گلرنگ ۶ برابر، خرید بذر گندم ۱۴، خرید جو ۳۱ درصد افزایش داشته است.

وی گفت: همچنین سطح زیر کشت گندم دیم در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال قبل، ۱۳ درصد و سطح زیر کشت کلزا نیز در همین بازه زمانی ۴۵ درصد افزایش داشته است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان با اشاره به میزان بارندگی ها، گفت: سال گذشته ۳/ ۴۵میلیمتر بارندگی داشته ایم و این در حالی است که در سالجاری تنها

۶/ ۹میلیمتر میزان بارندگی بوده است.

وی افزود: این میزان بارش در سالجاری نسبت به سال قبل ۷۸ درصد کاهش بارندگی و نسبت به بلند مدت ۸۵ درصد کاهش میزان بارش ثبت شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان عنوان کرد: با توجه به خرید ۵۳۰ هزار تن گندم در سال زراعی ماقبل، پیش بینی ها بر این است که در سال زراعی فعلی ، بالغ بر ۶۲۰ هزار تن گندم از سطح استان خریداری شود و تلاش بر این است که این عدد محقق شود.

وی افزود: از ابتدای شروع فصل زراعی تاکنون، ۲۹ هزار هکتار گندم کشت شده است و این در حالی است که در سال ماقبل در همین بازه ۲۵ هکتار کشت شده است که در مقایسه با مدت مشابه سال زراعی قبل، بالغ بر ۵/۱۴ درصد سطح زیر کشت افزایش یافته است.

شاهرخی تصریح کرد: کاهش قیمت خرید جو، خرید تضمینی گندم و…  باعث افزایش رغبت کشاورزان به کشت گندم شده است .

وی اظهار کرد: همچنین میزان سطح زیر کشت کلزا نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۴۵ درصد افزایش داشته است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی تصریح کرد: از ابتدای شروع سال زراعی نیز تاکنون ۵۵۶ هکتار کاملینا کشت شده است اما با توجه به اینکه عمده کشت این محصول در مناطق گرمسیری است و هنوز فصل کاشت آغاز نشده، قطعا به هدف گذاری در نظر گرفته شده دست پیدا خواهیم کرد.

وی عنوان کرد: برای سال زراعی فعلی، ۴۰۰ هکتار سهمیه برای کشت چغندرقند پاییزه برای لرستان در نظر گرفته شده است اما تاکنون ۱۱۴ هکتار چغندرقند در مزارع استان کشت شده است.

شاهرخی گفت: با توجه به اینکه کشت چغندرقند پاییزه بسیار راهبردی است و در مصرف بهینه آب نیز بسیار کاربردی می باشد. اما متاسفانه تنها کارخانه قند استان، چغندرقند پاییزه را از کشاورزان خریداری نمی کند و همین انگیزه و رغبت کشاورزان را برای روی آوردن به کشت این محصول را سلب می کند.

وی تصریح کرد: اگر کارخانه پای کار باشد در جهت ترویج و گرایش به کشت این محصول راهبردی و به صرفه می توان اقدامات زیادی انجام داد.

شاهرخی با اشاره به توزیع کودهای کشاورزی، گفت: از ابتدای شهریورماه تاکنون، میزان توزیع کود فسفاته ۹۶ درصد، کود پتاسه ۸۴ درصد و مود ازته ۱۲ درصد افزایش داشته است. وضعیت موجودی کودهای استان نیز بسیار مطلوب است .

رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفت: میزان خرید گندم نسبت به سال زراعی ماقبل بیش از ۱۴ درصد افزایش داشته است اما با توجه به اینکه قیمت گندم بوجاری – سم زدایی و‌کیسه گذاری شده نسبت به گندم کشاورزان، افزایش قیمت دارد.

شاهرخی عنوان کرد: میزان یک هزار و ۸۴۴ تن گندم برای تامین بذر استان از خارج استان لرستان خریداری شده است که از این میزان، ۸۹۴ تن گندم آبی و ۹۵۰ تن گندم دیم می باشد.

وی افزود: برای سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ ، میزان ۳۷۰ هزار هکتار سهمیه ابلاغی برای لرستان در نظر گرفته شده است.

وی گفت:  در راستای اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها در سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ تعداد ۳۳۶ کارشناس به کارگیری شده است که از این تعداد، ۱۵۵ نفر کارشناسان فارغ التحصیل نظام مهندسی و ۱۸۱ نفر نیز کارشناسان جهاد کشاورزی استان می باشند.

شاهرخی با اشاره به اجرای طرح جهش تولید، عنوان کرد: اجرای این طرح در استان منجر به افزایش ۱۱ درصدی گندم و جو، ۱۷ درصدی نخود و عدس، ۲۴ درصد افزایش تولید دانه های روغنی، ۵۲ درصد افزایش تولید دانه های علوفه ای و… منجر شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان در بخش دیگری از صحبت هایش به جذب ادوات کشاورزی نیز گریزی زد و گفت: در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ تعداد ۲۵۵ دستگاه با اعتبار ۲۴۲ میلیارد ریال جذب شده است که رشد ۹۷ درصدی را نشان می دهد.

وی افزود: این در حالی است که برای سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ تعداد ۵۰۸ دستگاه با اعتبار ۶۶۹ میلیارد ریال به استان اختصاص داده شده است.

شاهرخی عنوان کرد: مرحله اول تعداد ۹۳ دستگاه با اعتبار  ۵/ ۱۳۹ میلیارد ریال که تاکنون ۵۴ دستگاه با اعتبار ۰۱۱/ ۸۰ میلیارد ریال جذب شده است که گواه جذب ۶۰ درصدی است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان در بخش دیگری از صحبت هایش به مهمترین موضوعات کشاورزی گریزی زد و گفت: لازم است قیمت خرید های تضمینی و‌ توافقی زودتر انجام شود تا جهاد کشاورزی و کشاورزان با چالش مواجه نشوند.

وی افزود: موضوع دیگر این است که در راستای پرداخت تسهیلات و در نظر گرفتن اعتبارات، نگاه ویژه ای به بخش کشاورزی لرستان وجود داشته باشد زیرا در حال حاضر میزان اعتبارات با زیرساخت ها، فنی و اجرایی همخوانی ندارد.

شاهرخی تصریح کرد: تسهیلات در نظر گرفته شده برای خرید ادوات در لرستان بسیار کم است و انتظار بر این می باشد که در جهت افزایش رقن خرید ادوات تجدید نظری صورت گیرد.

وی همچنین عنوان کرد: با توجه به اینکه قانون گذار ۴۲ محصول استراتژیک را جزو لیست بیمه اجباری قرار داده است اما جذابیت بیمه برای کشاورزان بسیار اندک است زیرا میزان غرامت سال قبل هنوز پرداخت نشده است.

شاهرخی گفت: در این راستا نیز لازم است تدابیر ویزه ای جهت پرداخت به موقع خسارت و غرامت به کشاورزان تصمیماتی اتخاذ شود.

وی تصریح کرد: با توجه به اینکه کشاورزی قطب پیشران اقتصاد در لرستان است لازم است تا وزارت جهاد کشاورزی توجه ویژه ای به این بخش در لرستان داشته باشد.