فریب سرعت بالای رشد شاخص بورس را نخوریم
از ابتدای امسال بازار سرمایه رشد خوبی را تجربه کرد اما با آغاز جنگ تعرفهای ترامپ علیه دنیا که به تبع آن قیمت کومودیتیها سقوط کرد، ارزش بازار سرمایه نیز افت داشت اما از زمان آغاز مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا تا روزهای اخیر، شاخص کل بورس با افزایش بیش از ۲۰۰ هزار واحدی، تراز ۳ میلیون واحد را رد کرد.
این در حالی است که برخی پیشبینیها از ادامه روند مثبت بورس اما با شیب کمتر از رشدی است که در این هفته و هفته قبل وجود داشت؛ لذا سرعت افزایش بازار تا حدودی کند و حتی به گفته برخی کارشناسان نامتوازن شده است. به گونهای که در برخی نمادهای معاملاتی افزایش ارزش سهام بیش از رقم پیشبینیها و در مواردی مانند صندوقهای سرمایهگذاری شاهد تلورانس رشد یا افت ارزش یونیتهای صندوقها بودهایم
سینا رهبر کارشناس بازار سرمایه به ایرنا گفت: متاسفانه امروز ۸۰ درصد نمادهای بورس رشد خاصی نداشتند و صرفاً شاخص رشد اندکی کرده است. در این شرایط، طعم بزرگ شاخصسازی حس میشود؛ درخواست من این است که اندکی از فضای شاخصی فاصله بگیریم. در واقعیت، پنهان شدن رشد بیش از ۶۰۰ نماد در قالب شاخصسازی، به عنوان رشد لحاظ میشود.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: حقیقت این است که مردم همچنان متضرر هستند و ضررهای سنگینی را متحمل شدهاند در حالی که چند سهم شاخصساز رشد کردهاند به طوری که حدود بیش از ۶۲۰ نماد هنوز به وضعیت مطلوب نرسیدهاند. لذا این بازار صرفاً چند سهم خاص را مد نظر قرار داده و آنها رشد کردهاند.
وی ادامه داد: قیمت سهام نماد معاملاتی خودرو در سال ۱۳۹۹ برابر با قیمت امروز آن بوده است؛ یعنی کسانی که در سال ۱۳۹۹ سهام ایرانخودرو را خریداری کردهاند، اکنون حدود ۶۰ درصد متضرر هستند.
رهبر یادآور شد: ارزش سهام خودرو در سال ۱۳۹۹ معادل ۵۳۰ تومان بوده و رقمی که لحاظ شده حدوداً ۵۲۰ تومان است در حالی که در سال ۱۳۹۹ قیمت این نماد ۸۰۰ تومان بود. حال اگر تورم این ۳ سال را نیز در نظر بگیریم، قیمت سهام با دلار ۲۰ هزار تومانی محاسبه شده بود، در حالی که امروز قیمت دلار ۷۹ هزار تومان است. از طرف دیگر، سهامدارانی که تبلیغ رشد سهام خودرو را میکنند، باید بدانند که سهامدار سال ۱۳۹۹ با در نظر گرفتن تورم، باز هم متضرر است.
کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که آیا وضعیت بهبود بازار در هفته آینده ادامه خواهد داشت یا خیر و آیا این موضوع وابسته به مذاکرات است؟ گفت: قطعاً رشد یا افت بازار سرمایه وابسته به نتایج مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا خواهد.
وی در خصوص وضعیت این روزهای صندوقهای بورسی تصریح کرد: در این چند روز، برخی صندوقها مانند صندوقهای اهرمی، به طور ناگهانی افزایش ارزش واحدهای سرمایهگذاری داشتهاند. اما برخی دیگر، مانند صندوقهای طلا و سکه، با وجود رشد انس جهانی، با کاهش ارزش واحدهای سرمایهگذاری مواجه شدهاند.
رهبر یادآور شد: طی یک ماه گذشته قیمت طلا تا حدودی بالاتر از قیمت انس جهانی طلا معامله میشد؛ همچنین حباب سکه بهار آزادی نیز حدود ۳۵ درصد نسبت به ارزش طلا، حباب مثبت داشت. دلیل این امر، فضای پر تشنج سیاسی بود که امیدی به مذاکره وجود نداشت و بازار فیزیکی طلا، انتظارات جنگی را پیشخور میکرد.
رهبر بیان کرد: در حال حاضر با تعدیل فضا و امید به صلح و مذاکره، حباب طلای آب شده بسیار کم شده است و عملاً طلای آب شده حباب خاصی نسبت به قیمت جهانی ندارد. بنابراین سرمایهگذاری در این بخش دیگر به صرفه نیست. علاوه بر این افرادی که در قیمت بالا خرید کرده بودند، اکنون با تخلیه حباب مواجه و صندوقها منفی شدهاند. در حال حاضر ریزش قیمت سکه بیشتر از سهام است. از سوی دیگر، سهام ارزشمند شده است.
وی تصریح کرد: در صندوقهای اهرمی علاوه بر سرمایه خود، اعتبار نیز دریافت کرده و سهام خریداری کردهاند. به عبارت دیگر، خرید اعتباری سهام توسط صندوقها، علاوه بر سرمایه خودشان، باعث بهبود وضعیت بازار شده است. این موضوع به دلیل وجود اهرم و اعتباری که صندوقها دریافت کردهاند، مرتبط با مذاکرات است.
کارشناس بازار سرمایه تأکید کرد: اگر اندکی سرمایهگذاری به کشور بازگردد، بازار سرمایه میتواند نقش بهسزایی در رونق اقتصاد کشور ایفا کند و باعث کنترل تورم به میزان قابل ملاحظهای شود.
رهبر با تاکید بر اینکه برای رشد اقتصادی کشور به بازار سرمایه نیاز داریم، تاکید کرد: متاسفانه رشد سکه، هم به تورم دامن میزند و هم باعث خروج سرمایه از کشور میشود که این اتفاق موجب شادی دشمنان این سرزمین خواهد شد.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰