سنتی بودن سنگبری ها، چالش اساسی صنعت سنگ در لرستان

اختصاصی قاب خبر: مدیرکل صمت لرستان گفت: یک هزار و ۶۰۰ واحد سنگبری در استان وجود دارد که از این تعداد، ۲۱۶ واحد به طور کامل تعطیل است و مابقی هم عمدتاً نیمه فعال هستند.

به گزارش اختصاصی پایگاه خبری قاب خبر: بهمن جعفری در نشست با اصحاب رسانه، بیان کرد: در حوزه سنگبری‌ها چالش اساسی ما این است که این واحدها به روز نیستند و خط تولید آنها عمدتاً سنتی و قدیمی است.

وی ادامه داد:  این رویه سنتی بودن واحدهای سنگ بری موجب شده است تا  محصولات آنها حتی در بازارهای داخلی هم متقاضی نداشته باشد.

مدیرکل صمت لرستان اظهار کرد: فهرستی از سنگبری‌های استان تهیه شده و در اختیار سازمان گسترش قرار گرفته است تا بتوان از سرفصل نوسازی و بازسازی، واحد‌های صنعتی را احیا و به چرخه تولید بازگردانده شود.

جعفری در بخش دیگری از صحبت هایش با اشاره به بهره برداری از پنج طرح با حضور استاندار و وزارت صمت در استان، گفت:  طرح توسعه شرکت داروسازی اکسیر در خصوص داروهای انسانی با سرمایه‌گذاری ۴۰۰ میلیارد تومان، طرح توسعه نساجی بروجرد، فولاد پاسارگاد بروجرد در زمینه تولید شمش فولادی، راه‌اندازی واحدهای تولیدی اتانل در شهرستان‌های خرم‌آباد و چگنی طرح‌هایی بودند که سال گذشته به بهره‌برداری رسیدند.

وی افزود: همچنین سال گذشته طرح و توسعه شرکت ماشین‌سازی، فروسیلیس بروجرد، عملیات اجرایی تولید کاغذ از سنگ در منطقه ویژه اقتصادی ازنا، عملیات اجرایی فروآلیاژ الیگودرز با ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی، استیل کورد الشتر، آغاز فاز دوم شرکت صنایع غذایی گهر دورود با حجم سرمایه‌گذاری ۲۰۰۰ میلیارد تومان به عنوان هفت طرح اثرگذار و پیشگام اقتصادی در لرستان آغاز شده اند.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت لرستان در بخش دیگری از صحبت هایش به احداث شهرک صنعتی شماره چهار خرم آباد گریزی زد و گفت: در حال حاضر سه شهرک صنعتی در خرم‌آباد وجود دارد و قرار است به شهرک شماره سه، ۳۰ هکتار اضافه شود.

وی اضافه کرد: اما هدف اصلی ما احداث شهرک صنعتی شماره چهار خرم‌آباد به‌عنوان یکی از مصوبات سفر ریاست جمهوری است که با توجه به مکان‌یابی انجام شده، این شهرک در جاده کمربندی منطقه «پل باباحسین» ایجاد خواهد شد.

وی بیان کرد: پیشنهاد ما این است در صورتی‌که امکان تملک بیش از ۵۰۰ هکتار از اراضی شهرک شماره چهار خرم‌آباد وجود داشته باشد؛ همین شهرک به منطقه ویژه اقتصادی نیز تبدیل شود.

جعفری در بخش دیگری از صحبت هایش با اشاره به صادرات  ۲۹۴ میلیون دلاری استان در سال گذشته، تصریح کرد: ۹۰ قلم کالا به ۲۹ کشور صادر شده است. عمده صادرات استان یعنی حدود ۷۹ درصد مواد پتروشیمی ، ۱۲ درصد معدن و صنایع، پنج درصد کشاورزی بود.

مدیرکل صمت لرستان اظهار کرد: سال گذشته میزان صادرات استان نسبت به سال ۱۴۰۰ به دلیل توقف یک ماده پتروشیمی کاهش پیدا کرد.

وی ادامه داد: اما این در حالی است که میزان واردات استان افزایشی بوده است و بخش عمده‌ای از واردات متعلق به ماشین آلات و تجهیزات بود که نشان دهنده سرمایه گذاری‌های جدید است.

جعفری عنوان کرد:  یکی از برنامه‌های سازمان صمت، احیای واحد‌های راکد است، به همین منظور حفظ واحد‌های موجود و افزایش ظرفیت آنها، تکمیل طرح‌هایی که بیش از ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند، ایجاد زنجیره‌های تولید و پیگیری واحد‌های تحت تملک بانک‌ها در اولویت قرار دارند.

وی افزود: در حال حاضر ۶۳ واحد صنعتی استان در تملک بانک‌ها هستند که در تلاش هستیم تا از طریق ستاد تسهیل و رفع موانع تولید تا پایان سال بتوانیم بخشی از آنها را تعیین تکلیف کنیم.

مدیرکل صنعت معدن تجارت لرستان گفت: البته قابل ذکر است که سال گذشته ۲۳ واحد به چرخه تولید بازگشته است که خمیرمایه شهرستان دورود پس از ۱۰ سال تعطیلی و مجتمع فولاد خرم‌آباد در شهرک صنعتی شماره(۲) از جمله این طرح ها هستند.

وی ادامه داد: فاز چهارم سیمان دورود تاکنون توسط پنج وزیر بازدید و کلنگ‌زنی شده در حوزه وزارت کار می باشد و باید شستا سرمایه‌گذاری می‌کرد ولی بعد از پیگیری‌ها متوجه شدیم که هیچ اراده‌ای از طرف شستا وجود ندارد بنابراین پیشنهاد کردیم که سیمان دورود به «آهک هیدراته صنعتی» تبدیل شود.

جعفری تصریح کرد: فاز نخست طرح سیمان سفید ازنا در هفته دولت به بهره‌برداری می‌رسد؛ رقم سرمایه‌گذاری آن بالغ بر هزار میلیارد تومان است و زمینه اشتغال ۱۵۰ نفر را فراهم می‌کند.

وی ادامه داد: این مجموعه اولین پروژه سیمانی بعد از انقلاب، دومین پروژه سیمانی استان، بزرگ‌ترین کارخانه سیمان غرب کشور و دومین کارخانه سیمان کشور از نظر ظرفیت است.

مدیرکل صمت لرستان در بخش دیگری از صحبت هایش به کارخانه کاغذ از سنگ الیگودرز نیز گریزی زد و اظهار کرد: این واحد جزو مصوبات سفر رئیس جمهوری است که تامین ارز ۵ میلیون دلاری آن انجام شده و تا پایان سال به بهره‌برداری می‌رسد.

جعفری بیان کرد: از مجموع ۴۱۴ مصوبه سفر ریاست جمهوری به استان، ۳۰۷ مورد آن به طور کامل عملیاتی شده و ۵۱ مصوبه در دست اجر می باشد؛ به عبارت دیگر ۷۴ درصد این مصوبات محقق شده است.

وی افزود: در بخش صنعت ۲۴۳ میلیارد به کل استان اختصاص داده بودند که ۵۰ درصد این منابع و تسهیلات به صورت سرمایه در گردش است که فقط به واحد‌های صنعتی دارای پروانه بهره برداری تعلق می‌گیرد.

مدیرکل صمت لرستان تصریح کرد: در بحث توازن سرمایه‌گذاری هم جلسه تبصره ۱۸ سال جاری برگزار شد که کل منابع متناسب با جمعیت شهرستانها دسته بندی شده است.

وی عنوان کرد: سال گذشته حدود ۲۸۰ میلیارد تومان در بخش تبصره ۱۸، ۵۰۰ میلیارد توسط بانک توسعه صادرات، ۸۰۰ میلیارد تومان از محل رونق تولید و ۲۴۳ میلیارد از محل زنجیره تأمین به واحد‌های صنعتی متقاضی تسهیلات پرداخت شد.

مدیرکل صمت لرستان در بخش دیگری از صحبت هایش به  طرح لاستیک‌سازی خرم آباد اشاره کرد و گفت: این طرح دارای مصوبه دولت قبل بوده و در سال ۹۴ با مشارکت سازمان گسترش در زمینی به مساحت ۶۰ هکتار در شهرک صنعتی شماره سه خرم‌آباد آغاز شد.

وی افزود: مقرر شد تا این مجموعه سالانه ۵۰ هزار تن لاستیک سبک و سنگین تولید کند که تمام اقدامات و فرایندها و مصوبات لازم اخذ شد تا اینکه در سال ۹۸ به دلیل تحریم‌های ظالمانه و فسخ قرارداد بین بانک صنعت و معدن و صندوق توسعه ملی، بحث تأمین ارز آن منتفی شد.

جعفری بیان کرد: در سال ۱۴۰۰ مجددا طرح لاستیک‌سازی پیگیری شد و در حال حاضر یکی از چالش‌های آن تأمین آب مورد نیاز است که شرکت شرکت‌های صنعتی باید این موضوع را عملیاتی کند ولی تاکنون به علت محدودیت‌های اعتبارات عمرانی، نتوانسته آن را انجام دهد.

وی ادامه داد: البته زیرساخت‌های برق و گاز فراهم است؛ در نهایت، با توجه به هماهنگی‌های صورت گرفته فعالیت این مجموعه در دو فاز تعیین تکلیف شده است.

مدیرکل صمت لرستان تصریح کرد: در فاز اول قرار بر این است که با ظرفیت ۶۰۰ هزار حلقه در سال، تولید لاستیک انجام بگیرد و مواد اولیه لازم هم از طریق لاستیک بارز تأمین شود.

وی اضافه کرد: حجم سرمایه‌گذاری برای این فاز، ۸۰۰ میلیارد تومان است که توسط بانک صنعت، معدن، ایمیدرو و بخش خصوصی تأمین مالی می‌شود؛ طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده فاز نخست لاستیک‌سازی در سال ۱۴۰۳ به بهره برداری می‌رسد.

جعفری همچنین  در بخش دیگری از صحبت‌های خود به موضوع کشف ماده معدنی مس در دلفان نیز گریزی زد و بیان کرد: سرمایه‌گذار بخش خصوصی ادعایی مبنی بر کشف ماده معدنی در زمینی به مساحت ۲۰۰ هکتار داشت که هماهنگی‌های لازم برای اکتشافات توسط وی انجام شد.

وی افزود: اما تاکنون گزارشی از عملیات اکتشاف ارائه نشده است که وجود معدن مس تایید شود.