روستابازارها نان دلالان را  آجر می‌کنند

روستائیان در روستا بازارها فرصت پیدا می‌کنند تا محصولاتشان را بدون دلال به دست مردم برسانند، اتفاقی که هم قیمت‌ها را کاهش می‌دهد و هم سود بیشتری به کشاورزان می‌رساند.

سال‌ها دلالان سود محصولاتمان را می‌بردند، اما حالا با روستابازارها خودمان قیمت را تعیین می‌کنیم و نان بیشتری روی سفره خانواده‌مان است، این را علی سرلک  یکی از روستائیان گایکان الیگودرز می‌گوید.در روستا بازارها کشاورزان و دامداران محصولات خود را به شرکت‌های تعاونی روستایی می‌فروشند. این تعاونی‌ها به عنوان حلقه اتصال بین تولیدکننده و مصرف‌کننده عمل می‌کنند و با حذف دلالان و واسطه‌ها، محصولات را به قیمت‌های پایین‌تر و کیفیت بهتر به دست مصرف‌کنندگان می‌رسانند.

جانمایی روستابازارها در نقاط پر تردد شهری

یکی از ویژگی‌های بارز این طرح، جانمایی دقیق و استراتژیک روستابازارها در شهرها است. این بازارها در نقاط پرتردد و پرجمعیت شهری قرار دارند تا مصرف‌کنندگان بتوانند به‌راحتی به محصولات تازه و باکیفیت روستایی دسترسی پیدا کنند. به عنوان نمونه در شهر خرم‌آباد، روستابازارها در دو نقطه کلیدی و پر تردد شمال و جنوب شهر جانمایی شده‌اند. این نقاط علاوه بر جذب بیشتر مشتری، باعث تسهیل در حمل‌ونقل و توزیع سریع‌تر محصولات می‌شوند.

تنوع محصولات در روستابازارها

محصولات عرضه‌شده در روستابازارها شامل یک طیف وسیع از تولیدات کشاورزی و صنایع دستی روستایی است. از جمله میوه‌ها و سبزیجات تازه، لبنیات، گوشت، تخم‌مرغ، عسل، فرآورده‌های دامی و صنایع دستی مانند بافت‌های سنتی و دیگر تولیدات محلی.این تنوع محصولات، فرصت مناسبی را برای شهروندان فراهم می‌آورد تا علاوه بر خرید محصولات کشاورزی، به صنایع دستی و سایر تولیدات بومی نیز دسترسی پیدا کنند.

تأثیر طرح بر اقتصاد روستایی و اشتغال پایدار

با اجرایی شدن این طرح، علاوه بر حذف واسطه‌ها و کاهش قیمت‌ها برای مصرف‌کنندگان، کشاورزان و دامداران روستایی از سود بیشتری بهره‌مند می‌شوند. این طرح باعث می‌شود که روستاییان بتوانند محصولات خود را با قیمت منصفانه‌تر به فروش برسانند و درآمد بیشتری کسب کنند، علاوه بر این رویتا بازارها به توسعه اشتغال پایدار در مناطق روستایی کمک شایانی می‌کند و به‌طور مستقیم در بهبود وضعیت اقتصادی این مناطق تأثیرگذار است.

تنظیم بازار در سطح محلی با روستا بازارها

نامدار صیادی، سرپرست سازمان جهاد کشاورزی لرستان به فارس می‌گوید: روستابازارها نه‌تنها به تولیدکنندگان کمک می‌کنند تا بدون واسطه به فروش محصولات خود بپردازند، بلکه باعث تنظیم بازار در سطح محلی نیز می‌شوند و در نهایت سود واقعی به کشاورزان می‌رسد.یکی دیگر از مزایای روستابازارها، ارائه خدمات تخصصی به کشاورزان است. این خدمات شامل شیردوشی صنعتی، سم‌پاشی، تأمین نهاده‌های دامی و کود هستند که به‌طور ویژه برای افزایش بهره‌وری و کیفیت تولیدات کشاورزی در نظر گرفته شده‌اند.

به گفته صیادی تاکنون دو روستا بازار در الیگودرز راه‌اندازی شده و قرار است تا پایان سال ۱۳ روستا دیگر در استان راه‌اندازی شود.در خرم‌آباد هم دو روستا بازار در شمال و جنوب شهر جانمایی شده است.

حمایت از تولیدکنندگان با شبکه تعاون روستایی

فرهاد نیاری، مشاور و مدیرکل حوزه مدیرعامل سازمان تعاون روستایی کشور به فارس می‌گوید: یکی از مزایای اصلی روستابازارها، حذف واسطه‌ها از چرخه توزیع محصولات است. با حذف دلالان و واسطه‌ها، قیمت تمام‌شده کالاها کاهش می‌یابد و در نهایت، هم تولیدکننده و هم مصرف‌کننده از آن بهره‌مند خواهند شد.

او  همچنین به راه‌اندازی سامانه یکپارچه معاملات در دولت چهاردهم اشاره و می‌گوید: این سامانه، تبادلات بین شرکت‌های تعاونی و اتحادیه‌ها را منسجم می‌کند و امکان خرید مستقیم از تولیدکنندگان را بدون دخالت دلالان فراهم می‌آورد. به‌عنوان مثال، برنج شمال به‌صورت مستقیم از کشاورز خریداری می‌شود و با حداقل حاشیه سود به دست مصرف‌کنندگان می‌رسد.

به گفته او بسیاری از محصولات اساسی، مانند روغن‌های خوراکی که در بازار آزاد به قیمت‌های بالایی عرضه می‌شوند، در روستابازارها با قیمت‌های تنظیم‌شده به دست مصرف‌کنندگان می‌رسد. به‌عنوان مثال، روغن ۵ کیلویی که در بازار آزاد با قیمت ۶۰۰ هزار تومان عرضه می‌شود، در روستابازارها با قیمت مصوب تنظیم بازار (۳۰۰ هزار تومان) در اختیار مردم قرار می‌گیرد.نیاری می‌گوید: قرار است تا پایان سال ۵۰۰ روستا بازار در کشور راه‌اندازی شود و برنامه‌ریزی تا پایان دولت چهاردهم راه‌اندازی ۳ هزار روستا بازار است که عمدتا در شهرها جانمایی شده‌اند.

او به چالش‌های مالی موجود در راه‌اندازی این طرح اشاره و می‌گوید: راه‌اندازی حتی یک سوپرمارکت ۱۰ متری نیازمند زمان و هزینه است. تاکنون از ۶۴ روستابازار افتتاح‌شده، تنها یک مورد با حمایت شهرداری راه‌اندازی شده و بقیه با استفاده از امکانات خود اتحادیه‌های تعاونی تجهیز شده‌اند.به گفته نیاری این مراکز می‌توانند سهم بزرگی در توزیع کالاهای اساسی داشته باشند و در شرایط بحرانی، بازار را مدیریت کنند.