دودی که به چشم مردم می رود
به گزارش قاب خبر: مسکن مهر کمالوند مثل هر مسکن مهر دیگری در کشور، در حاشیه شهر خرم آباد ساخته شد تا باری از روی دوش شهروندان محروم و کم برخوردار لرستانی و به ویژه خرم آبادی بردارد. ساختمان های چند طبقه ردیف به ردیف و پشت به پشت یکی یکی جان گرفته و قد کشیدند و خریداران خوشحال و خندان با آیینه و قرآن و سلام و صلوات وارد واحدها شدند و به زندگی شیرین شده خود لبخند می زدند. این اما آغاز ماجرا بود، ادامه ماجرا هر روز تلخ و تلخ تر می شد؛ هر روز که کمبودها و مشکلات خودش را از روز قبل بیشتر نشان می داد. وقتی که تردد روی آسفالت خراب کمرها را پردرد کرده و آمار تصادفات را بالا می برد. وقتی که بچه ها هیچ فضای سبز و تفریحی برای گذران اوقات فراغت نداشتند، وقتی که خبری از ساخت مرکز آموزشی و درمانی دیده نشد و…
ساکنان منطقه کمالوند پیگیر رفع مشکلات و کمبودها شدند اما خبری از پاسخ نبود، بویژه آن که متوجه شدند دعوا و معرکه ای حقوقی بین شهرداری و راه و شهرسازی در جریان است و به این زودی ها خبری از رفع مشکلات شان نیست.
و اما ماجرا از این قرار است که راه و شهرسازی لرستان مدعی است مسکن مهر کمالوند در خرم آباد بخشی از شهر است و شهرداری باید مانند سایر نقاط شهر به این مجموعه نیز خدمات ارائه دهد اما شهرداری می گوید که از مجموعه مسکن مهر فقط ۶۵ هزار مترمربع سهم دارد و بقیه گستره مسکن مهر زیرمجموعه راه و شهرسازی است بنابراین راه و شهرسازی هم باید سهم خود را پرداخت کند تا بتوان به کمک آن خدمات لازم را در منطقه به مردم ارائه داد.
همین کشمکش ها و توپ در میدان دیگری انداختن توسط دو نهاد مسوول، باعث شده تا در منطقه مسکن مهر کمالوند تنها جمع آوری زباله ها در دستور کار قرار بگیرد. بقیه امور و خدمات شهری هم ظاهرا مانده تا شهرداری سهم خود را دریافت کند، گرچه راه و شهرسازی همچنان مدعی است که شهرداری نه تنها هیچ سهمی ندارد بلکه از زیر بار وظایف خود در این منطقه نیز به همین بهانه شانه خالی کرده است.
دالوند، یکی از اهالی مسکن مهر کمالوند درباره شرایط زندگی در این منطقه این گونه به جام جم توضیح می دهد: مشکلات زیرساختی و امکانات در مسکن مهر کمالوند شهر خرم آباد بیداد می کند و همین مشکلات، دردسرهای زیادی را برای خانوارها ایجاد کرده است. به طور مثال نبود پارک و فضای سبز، نبود اماکن تجاری برای تهیه نیازهای اولیه خانوارها و… باعث شده تا خانواده ها برای پر کردن اوقات فراغت فرزندان شان به محله ها و مناطق دیگر بروند یا برای تامین مایحتاج روزانه خود زمان و هزینه زیادی را صرف رفت و آمد و تامین مایحتاج کنند.
یکی دیگر از اهالی صحبت های وی را این گونه ادامه می دهد: نبود زیرساخت های شهری مناسب، نبود المان های شهری، آسفالت بد و… باعث می شود تصور کنیم این منطقه جزو شهر نیست یا ما مردمی فراموش شده هستیم که هیچ گونه خدماتی به ما ارائه نمی شود.
رضا معمر می گوید: پیگیری های زیادی کرده ایم اما شهرداری زیر بار ارائه خدمات نمی رود، راه و شهرسازی هم توپ را در زمین شهرداری می اندازد؛ معلوم نیست تکلیف ما مردم در این منطقه به دست چه ارگانی باید مشخص شود.
معمر می گوید دعوا و چالش این دو نهاد به خودشان ربط دارد، آنچه دست کم ما می دانیم این است که شهرداری موظف است به این منطقه هم همچون سایر نقاط شهری، خدمات رسانی کند و تا زمانی که شهرداری اینجا را ساماندهی نکند قطعا شبیه یک روستا باقی مانده و حالا حالاها پیشرفت و توسعه ای نخواهد داشت.
از ناچاری در این منطقه ساکن شده ایم
اکبر رضایی، دیگر شهروند ساکن در مسکن مهر هم گلایه اش را این گونه مطرح می کند: دعوای بین شهرداری و راه و شهرسازی باعث شده تا دودش در چشم ما ساکنان منطقه برود زیرا آنها که خودشان هیچ کدام در این سایت ها ساکن نیستند تا از نزدیک مشکلات ما را لمس کنند و حداقل به خاطر خودشان درصدد رفع آنها برآیند. باید قانون هرچه سریع تر به این دعوا و چالش رسیدگی کند و ما مردم نباید چوب روند سخت و زمانبر رسیدگی به این مشکل را بخوریم. شاید راهکار درست این باشد که شهرداری طبق وظیفه ذاتی خود به این منطقه نیز خدمات رسانی کرده و در کنارش سهمش را هم از راه و شهرسازی پیگیری کند نه این که ما چشم به راه بمانیم که رای به نفع کدام ارگان صادر می شود تا شاید فرجی شود و خدماتی هم به این منطقه برسد.
رضایی با ناراحتی ادامه می دهد ای کاش همان ابتدا در زمان تحویل واحدها عنوان می کردند اینجا کماکان یک روستا و آبادی است و آبادی می ماند تا زمانی که دعوای شهرداری و راه و شهرسازی به سرانجام برسد تا ما هم متوجه می شدیم که قرار است با چه معضلاتی مواجه شده و کلنجار برویم.
یکی دیگر از اهالی، دغدغه آسفالت نامناسب در منطقه را دارد و می گوید: نبود آسفالت مناسب، نبود خط کشی خیابان و عدم تقاطع غیرهمسطح از مهم ترین مشکلات این منطقه است که لازم است شهرداری در اجرای این پروژه ها ورود کند، زیرا در نبود تقاطع غیر همسطح، جان مردم کف دستشان است و همیشه باید شاهد تصادف باشیم.
رحیمی ادامه می دهد: هیچ کس حاضر نیست با این شرایط در این منطقه زندگی کند. ما هم به دلیل ناتوانی در خرید یا نداشتن بودجه کافی برای رهن منزل در سایر نقاط شهر، حاضر به سکونت در این منطقه شده ایم. متاسفانه اینجا هیچ گونه نشانه ای از شهر بودن ندارد و حتی شاید بتوان گفت برخی روستاها به دلیل داشتن دهیار و شورای موفق و متعهد وضعیت خدمات دهی بهتری نسبت به سایت مسکن مهر کمالوند دارند.
وی از استاندار و معاون عمرانی استاندار تقاضا می کند به این موضوع ورود کرده و این دعوا را خاتمه دهند تا مردم از این بلاتکلیفی نجات پیدا کنند.
شهرداری به تعهدات شهری خود عمل کند
به سراغ اداره راه و شهرسازی لرستان می رویم و مشکلات مردم مسکن مهر را با معاون مسکن این اداره در میان می گذاریم. رضا پیامنی به ما می گوید ادعاهای شهرداری بی اساس است و باید بدون سهم خواهی به منطقه خدمات رسانی کند: بحث این است که در برج های مسکن مهر، دولت مصوبه ای در خصوص ۱۰درصد سهم شهرداری ها ندارد و چون مسکن مهر اجاره ۹۹ساله است، شهرداری هیچ سهمی ندارد و این موضوع موجب اختلافی بین راه و شهرسازی و شهرداری ها در کشور شده است. در همین مورد، وزارت راه و شهرسازی دو بار از معاون حقوقی و پارلمانی ریاست جمهوری استعلام گرفته که آیا سهمی به شهرداری ها در مسکن مهر تعلق می گیرد یا خیر که به صراحت و مکتوب اعلام شده در واحدهای مسکن مهر هیچ سهمی به شهرداری ها تعلق نمی گیرد. با این حال شهرداری خرم آباد نظر معاون حقوقی را نپذیرفته و مدعی است ۱۰درصد سهم حق دارد و با همین بهانه هیچ گونه خدماتی به سایت های مسکن مهر ارائه نمی کند.
پیامنی می افزاید: هدف از ساخت مسکن مهر این بوده خانه هایی با کمترین مبلغ برای مردم احداث و از اراضی دولت بهترین استفاده شود. اما وقتی سهمی به شهرداری ها داده شود، این نگرانی وجود دارد که آنها واحدها را به افرادی غیرمستحق واگذار کنند و این رویه در جهت خانه دار شدن افراد نیازمند نیست.
معاون راه و شهرسازی لرستان هم انگار از شهرداری کم گلایه ندارد: شهرداری در سایت های مسکن مهر از بار وظایف خود شانه خالی می کند. به هرحال این سایت ها هم بخشی از شهر هستند و باید مانند سایر نقاط شهر، خدمات دریافت کنند. شهرداری باید این منطقه را تحویل بگیرد و خدمات شهری مورد نیاز را به آن ارائه دهد.
پیامنی تاکید می کند لازم است مقام ارشد استان یا معاون عمرانی استاندار، شهرداری را در انجام وظایف خود در سایت های مسکن مهر مجاب کنند تا مانند سایر نقاط شهر، توسعه فضای سبز، نظافت، ایجاد ایستگاه آتش نشانی و… در این سایت ها نیز ایجاد و متمرکز شود.
شهرداری پس از دریافت سهم خود، ورود می کند
سراغ شهردار خرم آباد می رویم تا موضع شهرداری را هم در این چالش بشنویم و گلایه مردم و راه و شهرسازی را به آنها منتقل کنیم.
سعید فتوحی نیز اما روی سهم شهرداری تاکید دارد و به جام جم می گوید: لزوم تسهیل در واگذاری حق ۶۵ هزار متری شهرداری در مسکن مهر کمالوند ضروری است و شهرداری در قبال این سهم، موظف به ارائه خدمات شهری همچون ایجاد فضای سبز، ایستگاه آتش نشانی، نظافت، آسفالت و اصلاح ورودی است.
فتوحی درباره ادعای معاون شهرسازی لرستان مبنی بر نداشتن حق شهرداری در مسکن مهر هم می گوید: شهرداری خرم آباد طی شکایتی، راه وشهرسازی را به تحویل ۶۵هزار مترمربع خالص مسکونی محکوم کرده، چون مسکن مهر به محدوده شهری وارد شده، پس شهرداری در این مورد خاص محق است و باید حقش پرداخت شود.
شهردار خرم آباد یادآور می شود شهرداری هنوز مسکن مهر را تحویل نگرفته است و تا وقتی تکلیف حق و حقوق شهرداری مشخص نشود، مسکن مهر تحویل گرفته نمی شود.
فتوحی که خودش هم تاکید دارد مسکن مهر کمالوند مشکلات زیادی دارد و از ابتدایی ترین امکانات محروم است، می گوید: در صورتی که حق شهرداری در مسکن مهر کمالوند به صورت مسکن یا عوض مالی پرداخت شود، شهرداری هم به این منطقه ورود کرده و سهم دریافتی را هم تماما برای ارائه خدمات و رفع مشکلات در همین منطقه صرف خواهد کرد.
وی با بیان این که در زمان ساخت مسکن مهر، هزینه راه دسترسی و آماده سازی ورودی منطقه به عهده راه و شهرسازی بوده است، می گوید: متاسفانه بیشتر مردم وقتی بحث خدمات شهری می شود نگاهشان بیشتر به سمت شهرداری می رود، درحالی که ما برای خدمات رسانی هر چه بهتر و بیشتر نیازمند همکاری با سایر ارگان ها و دستگاه ها هستیم.
شهردار خرم آباد می گوید البته ما خیلی هم نسبت به این منطقه بی تعهد نیستیم و در حال حاضر شهرداری زباله ها را جمع آوری می کند. اما هیچ گونه سرانه فضای سبز، تجاری و… برای شهرداری مشخص نشده و هرگونه ورود به رفع مشکلات طبق تعهد راه و شهرسازی باید با کمک آن اداره باشد.
فتوحی هم که از شرایط پیش آمده دلخور است، می گوید: باید به این غائله پایان داد. باید دست از جزیره ای فکر کردن برداریم و در راستای ارائه خدمات به مردم، توسعه شهر و ارتقای سرانه ها و… به یکدیگر کمک کنیم و همراه هم باشیم.
وی یکی از نیازهای ضروری در مسکن مهر کمالوند را با توجه به وجود تراکم جمعیتی، احداث تقاطع غیر همسطح در ورودی مسکن مهر دانسته و می گوید: لازم است راه و شهرسازی در این مسیر با شهرداری همسو باشد.
شهردار خرم آباد هم از استاندار جدید لرستان کمک می خواهد و می گوید: حال که استاندار لرستان بومی است و دغدغه خاطر زیادی نسبت به توسعه شهرها دارد، لازم است دیگر دستگاه های خدمات رسان در کنار شهرداری برای ارائه خدمات مطلوب به مردم، پای کار بیایند و ما را در این مسیر یاری کنند.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰