آرامش جایگاه‌های سوخت و بلوغ اجتماعی در آزمون تنش

طی ۱۲ روز پرتنش جنگ، لرستان نیز مانند سایر نقاط کشور شاهد نگرانی‌های اولیه و صف‌های مقطعی برای سوخت‌گیری خودرو بود اما این موج هیجانی با درایت شهروندان، همدلی جایگاه‌داران و اطمینان‌بخشی مدیران، جای خود را به آرامش و همکاری مسئولانه داد تا استان بدون تنش از این آزمون سربلند بیرون آید.

همیشه واژه “جنگ” دل را آشوب می کند، هراس به جان می اندازد و آدمی را در آزمون سخت اعتماد، آرامش و همدلی قرار می دهد، اینجاست که اگر بتوان به سرعت توان روحی و فکری را بازیابی کرد گذر از روزهای سخت پیش رو با همدلی و همبستگی با سایر افراد جامعه ممکن خواهد بود در غیر این صورت آدمی به رفتارهای هیجانی و غیرقابل کنترل در چنین روزهای سختی روی خواهد آورد.

نمونه آن در رفتار نادرست اجتماعی برخی افراد طی روزهای ابتدایی تجاوز اسراییل به خاک ایران بود که صف‌ های طولانی و بلند با چهره‌ هایی نگران در جایگاه های سوخت تشکیل شد و این شرایط، اکثر شهرهای ایران از جمله لرستان را متاثر کرد اما دیری نپایید که با تدبیر و عقلانیت، نظمی مثال‌ زدنی و آرامشی پایدار برقرار شد.

اگرچه در ساعات نخست، سایه اخبار و اضطراب ناشی از آن برخی شهروندان را به سمت جایگاه های عرضه سوخت کشاند اما این واکنش اولیه به سرعت با بلوغ اجتماعی و درک صحیح از شرایط مدیریت شد و طی روزهای پس از آن مردم با درایت و خویشتن‌ داری نشان دادند در بزنگاه‌ های حساس، همکاری مسئولانه را جایگزین رفتارهای اضطرابی می‌ کنند که این امر در لرستان نیز ضامن اصلی پایداری عرضه سوخت و جلوگیری از هرگونه بحران شد.

رضا محسنی پدر یک خانواده چهار نفره که روز اول نگران تامین سوخت برای مواقع اضطراری بوده است از تجربه خود می گوید: طبیعی بود که با شنیدن اخبار کمی دلشوره بگیریم، من هم مثل خیلی‌ ها روز اول باک خودرو را پر کردم تا خیالم راحت باشد اما وقتی دیدم مسئولان اطمینان می‌ دهند و مهم‌تر از آن، عرضه سوخت حتی یک لحظه هم قطع نشد فهمیدم که آرامش بهترین راه برای مدیریت شرایط است به همین دلیل به اطرافیانم توصیه کردم اسیر شایعات نشوند.

علی والی‌ زاده راننده تاکسی اینترنتی که معیشتش به بنزین گره خورده است روایت دقیق‌ تری از این تحول رفتاری داشته و می گوید: روزهای اول کمی شلوغی بود و کار ما را هم سخت کرده بود اما مردم ما فهیم هستند و به سرعت متوجه شدند هجوم به جایگاه‌ ها فقط روند سوخت‌ گیری را برای همه از جمله رانندگان مسافرکش که مدام در خیابان هستند مختل می‌ کند.

وی افزود: خوشبختانه بعد از ۲ روز اوضاع کاملا عادی شد و همه به اندازه نیازشان سوخت می‌ زدند که این همکاری باعث شد کار و زندگی ما مختل نشود و از این بابت از همشهریان ممنونیم.

مریم رجبی معلم بازنشسته نیز با نگاهی تحلیل‌ گرانه می‌ گوید: من دوران جنگ را به خوبی به یاد دارم، آن موقع کمبود واقعی بود اما این بار داستان فرق داشت و گویی یک آزمون برای سنجش آرامش روانی جامعه برگزار شد.

وی افزود: خوشبختانه مردم ما خیلی زود نشان دادند از تجربیات گذشته درس گرفته‌ اند، ما هم پس از فروکش کردن هیجانات اولیه باک خودرو را برای سفری که در پیش داشتیم پر کردیم بدون آنکه در صف بایستیم یا استرسی داشته باشیم.

این بانوی خرم آبادی گفت: این نشان می‌ دهد که اعتماد و آرامش قوی‌ ترین سلاح در برابر بحران‌ سازی است.

در مقابل این همکاری عمومی، مسئولان حوزه انرژی نیز با شفافیت و قاطعیت، نقش خود را در مدیریت اوضاع ایفا کردند و مدیر شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی منطقه لرستان اکنون از همکاری مردم قدردانی می کند.

سید شمس الدین حسینی با تاکید بر اینکه از روزهای ابتدایی تجاوز اسراییل تاکنون هیچ‌ گونه کمبودی در زمینه تامین سوخت در استان و کل کشور وجود نداشت افزود: واکنش اولیه مردم قابل درک بود اما همکاری هوشمندانه آنها در روزهای بعد به ما کمک کرد تا روند خدمت‌ رسانی بدون هیچ چالشی ادامه یابد.

وی با بیان اینکه ذخایر استراتژیک در وضعیت بسیار مطلوبی قرار داشته و دارند اظهار داشت: شهروندان با حفظ خونسردی به اطلاعیه‌ های رسمی توجه کرده و از شایعات پرهیز کردند که این توجه و درک آنها قابل تقدیر است.

حسینی عنوان کرد: هرچند طی روزهای ابتدایی، اندکی مصرف بنزین نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافت اما این امر نتوانست وقفه ای در خدمت رسانی مطلوب شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی استان ایجاد نماید.

وی افزود: مردم اطمینان داشته باشند تمامی جایگاه‌ها به‌ صورت مستمر و منظم سوخت‌ گیری می‌ شوند و اولویت این شرکت تامین پایدار سوخت مورد نیاز شهروندان است.

همچنین در اقدامی تحسین‌ برانگیز که نمادی از روحیه همدلی در استان بود ۱۵ جایگاه سی‌ان‌جی (گاز طبیعی فشرده) در قالب پویش مردمی “با هم برای ایران” به صورت داوطلبانه اقدام به عرضه رایگان سوخت کردند.

جایگاه‌ هایی در خرم‌آباد، بروجرد، کوهدشت، دورود، ازنا، سلسله، نورآباد، ویسیان و چگنی به این پویش پیوستند تا نشان دهند مردم و بخش خصوصی هنگام شرایط خاص، در کنار یکدیگر برای تقویت آرامش و همبستگی ملی تلاش می‌ کنند.

مهدی سلیمانی تحلیلگر مسائل اجتماعی نیز این گذار رفتاری را نشانه‌ ای از بلوغ جامعه دانسته و می گوید: رفتار توده‌ ای اولیه در شرایط عدم قطعیت یک پدیده شناخته‌ شده بوده اما آنچه ارزشمند است سرعت جامعه در بازیابی کنترل و حرکت به سمت رفتار عقلانی است.

وی افزود: مردم لرستان نشان دادند شکاف میان روایت رسمی و حس عمومی با عملکرد صحیح مسئولان و درایت شهروندان به سرعت پر می‌ شود.

سلیمانی می‌ افزاید: اینکه مردم پس از یک هیجان کوتاه، اصل را بر اعتماد و همکاری گذاشتند بیش از آنکه نشان‌ دهنده رفع بحران سوخت باشد نمادی از سرمایه اجتماعی و اعتماد به نفس جمعی بوده و جامعه نشان داد که می‌ تواند اضطراب را مدیریت کند.

به هر حال تجربه اخیر در لرستان تصویری امید بخش را به نمایش گذاشت و نشان داد زیرساخت‌ های استوار انرژی کشور در کنار روان اجتماعی سالم، آرامش را به جاده ها و جایگاه های پمپ بنزین پمپاژ کرد.

هرچند روان مردم در ابتدا تحت تاثیر تنش‌ ها قرار گرفت اما به سرعت جای خود را به تکیه بر عقلانیت و همدلی داد تا جامعه آرامش خود را بازیابد و باعث شد پر شدن فاصله میان «موجودی باک‌ ها» و «آرامش دل‌ ها» با مدیریتی هوشمندانه و مشارکتی مسئولانه از سوی مردم رقم بخورد.