احیای «گردشگری زیست محیطی» در لرستان
به گزارش پایگاه خبری قاب خبر: علی سالاروند گفت: ظرفیتهای طبیعی، اقلیمی، تاریخی و گردشگری زیادی در استان لرستان وجود دارد به طوری که طبیعت چشم نواز و بکر، جنگلها و مراتع، رودخانههای خروشان، تالابها و چشمههای جوشان و… این استان را به یکی از مقاصد سفر گردشگران و طبیعت دوستان تبدیل کرده است.
این فرصتها و ظرفیتها زیست محیطی در حوزه گردشگری لرستان، اگر چه در سالهای گذشته آنچنان کمکی به رونق اقتصادی این استان لرستان نکرده، اما با ورود اداره کل محیط زیست لرستان و اجرای برنامهها و پروژههای کارشناسی زمینه شکوفا شدن حوزه «گردشگری زیست محیطی» فراهم شده است.
در این راستا اداره کل حفاظت از محیط زیست لرستان با اقدامی ابتکاری و علمی و اجرای طرحهای مختلفی از جمله راهاندازی پیگیری ایجاد موزههای تنوع زیستی، ایجاد سایت تکثیر گوزن زرد، توانمندسازی جوامع محلی و… اقدام به ترویج و احیای «گردشگری زیست محیطی» در استان کرده است.
برنامهریزی محیطزیست لرستان برای احیای «گردشگری» زیست محیطی
علی سالاروند مدیرکل حفاظت از محیط زیست لرستان با تاکید بر ضرورت توجه به مقوله گردشگری زیست محیطی در لرستان و برنامه ریزی و سیاستگذاری محیط زیست لرستان در این حوزه، اظهار داشت: کشورهای مختلفی از جمله تانزانیا، کنیا و … در این حوزه اقدامات زیادی انجام دادهاند که منجر به کسب درآمدهای زیادی در این بخش و رونق اقتصادی این کشورها شده است.
وی با اشاره به اقدامات گردشگری محیط زیستی و بازدید از حیات وحش از سوی این کشورها و همچنین درآمدزایی بالای این کشورها با استفاده از این ظرفیت، عنوان کرد: توجهات جهانی بسیاری به حوزه اکوتوریسم وجود دارد، چرا که این حوزه برای گردشگران جذابیت دارد.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست لرستان با اشاره به برنامه ریزی اداره کل محیط زیست لرستان در این حوزه طی یک سال اخیر، تصریح کرد: همه ما برای رونق حوزه اقتصادی استان موظف هستیم که اقدامات کارشناسی و لازم را انجام دهیم.
شروع «گردشگری زیست محیطی» با ایجاد سایت گوزن زرد
سالاروند با بیان اینکه در این راستا «گردشگری زیست محیطی» که سالها مورد غفلت قرار گرفته بود را برنامه ریزی کردیم که این مهم را از جایی شروع کنیم، افزود: کلید این کار و اقدام را با ایجاد سایت گوزن زرد با همکاری بخش خصوصی در استان زده شد.
وی با اشاره به ایجاد سایت گوزن زرد در محل مجتمع کشت و صنعت «فجر صفا» لرستان، بیان داشت: خوشبختانه این پروژه با توجه به اینکه از ظرفیت نخبگان و بازدیدهای میدانی آنها و کار علمی انجام شده بود تا کنون موفق بوده، این مجتمع نیز همواره از کشورهای خارجی و حوزه خلیج فارس گردشگر میپذیرد و باعث رونق اقتصادی استان خواهد شد.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست لرستان، بیان کرد: حتی گونههای قوچ و میش که در گذشته به تعداد محدودی در این محل نگهداری میشد، به تعداد ۳۰ رأس افزایش پیدا کرده و برنامه داریم که اینها را در کنار این مجموعه ۴۰۰ هکتاری رها کنیم و حتی ایجاد سایت تکثیر و پرورش کل و بز هم در این مجموعه در دست بررسی کارشناسی میباشد.
ایجاد موزههای تنوع زیستی در لرستان
سالاروند در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه در گذشته تنها دو موزه تنوع زیستی در استان داشتیم، یکی در اداره کل محیط زیست و دیگری تحت نظر آموزش و پرورش استان، که ظرفیت بسیار محدودی داشتند، عنوان کرد: با رایزنیهای صورت گرفته با مدیرکل میراث فرهنگی استان، ایجاد موزه تنوع زیستی در محل قلعه «فلک الافلاک» را در دستور کار قرار دادیم که به زودی این موزه در محل قلعه راهاندازی میشود.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست لرستان با تاکید بر اینکه اشیایی که در محل قلعه نگهداری میشوند، اکثراً روی آنها نگارههای حیات وحش از جمله کل و بز، قوچ، میش، پلنگ و … وجود دارد و همین ویژگی و قرابت معنایی باعث ملموستر شدن تروفه های حیات وحش با این اشیاء ذی قیمت برای علاقمندان میشود.
سالاروند با اشاره به «مهر نگهبان طبیعت یا همان مهر محیطبان» که با حضور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست کشور در استان رونمایی شد، بیان داشت: این مهر، که در قالب دو بز کوهی بوده که یک فرد در مقابل یک شیر و یک پلنگ از آنها حفاظت میکند، مربوط به پنج هزار سال پیش بوده که نشان دهنده آن است که از آن زمان قوم لر طبیعت دوست بوده و حفاظت از حیات وحش بعنوان امری مهم تلقی میشده است.
سالاروند با اشاره به جنبه آموزشی، علمی و همچنین جذب گردشگر این موزه در استان، تصریح کرد: علاوه بر این موزه در قلعه «فلک الافلاک» که سالانه حتی حدود ۷۰ هزار گردشگر دارد، برنامه ریزی کرده ایم که مشابه آن را در کوهدشت و همچنین محل ورودی دریاچه «گهر» از سمت شهرستان دورود که سالانه بین ۱۰ تا ۳۵ هزار نفر گردشگر دارد را راهاندازی کنیم.
از ایجاد پاسگاه موزه تا توانمندسازی جوامع محلی و برنامهریزی برای ایجاد سایتهای پرنده نگری
مدیرکل حفاظت از محیط زیست لرستان گفت: در قالب این طرح، «دست نوشته های» قدیمی محیط بانان، گونههای حیات وحش، تصاویر و تروفه های پرندگان تالابها و … پیش بینی شده است.
سالاروند با تاکید بر اینکه در برنامه داریم که در سال آینده سایتهای پرنده نگری را در محل تالابهای استان ایجاد کنیم، تصریح کرد: اقدامات اولیه در این رابطه انجام شده است که همه این اقدامات در راستای ترویج گردشگری محیط زیستی در استان است.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست لرستان، اقدام دیگر صورت گرفته را توانمندسازی جوامع محلی اطراف تالابهای استان عنوان کرد و گفت: زمانی مردم تالاب را خشک میکردند و آن را تبدیل به اراضی کشاورزی مانند برنج میکردند، اما با توانمندسازی و اقدامات آموزشی که انجام دادیم به طور مثال در روستای «کپر جودکی» شهرستان بروجرد به مرحلهای رسیده ایم که مردم اعلام کرده اند که حاضر به واگذار زمین برای حفاظت از گونه لک لک و حفظ تالاب هستند.
سالاروند با اشاره به عملیاتی شدن حفاظت مشارکتی در این راستا، گفت: از یک سو مردم با حفاظت از این گونهها با رونق گردشگری منتفع میشوند و از طرف دیگر، گونهها مورد حفاظت قرار میگیرند.
وی با تاکید بر اینکه با این اقدامات صورت گرفته و ترویج گردشگری محیط زیستی از سوی محیط زیست، به اندازه یک تیم اقتصادی برای استان کار انجام شده است، افزود: میطلبد که سایر دستگاههای اجرایی مانند جهاد کشاورزی در حوزه گیاهان دارویی و … برای احیا و ترویج گردشگری در حوزه کاری خود پای کار بیایند و شاهد ورود گردشگران مختلف به استان و توسعه اقتصادی آن باشیم.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰